Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

Agenda patriarhului Chiril

Agenda patriarhului Chiril

Pe 12 ianuarie 2010, Patriarhatul de Moscova, prin vocea Arhiepiscopului Ilarion de Volokolamsk, preşedintele Departamentului de relaţii externe, a convocat o întâlnire la care au participat jurnalişti ruşi, precum şi reprezentanţi mass-media străini, în cadrul căreia s-a făcut o analiză a evenimentelor semnificative din anul precedent şi, în acelaşi timp, s-au schiţat direcţiile de acţiune pentru anul 2010. Având în vedere rolul şi influenţa decisivă pe care Biserica ortodoxă rusă le exercită în Răsărit creştin ortodox şi, prin extensie, în toată lumea creştină, merită semnalate proiectele pe care aceasta şi le-a schiţat pentru anul în curs.

Raportul prezentat pentru anul 2010 s-a axat pe câteva linii care au conturat intenţiile ce privesc relaţia cu bisericile ortodoxe surori, cu organismele internaţionale, cu Biserica romano-catolică şi cea protestantă. Astfel, pe 20 mai este programată o vizită a Patriarhului de Constantinopol în Rusia, prima după mult timp, vizită pe durata căreia Bartolomeu I va vizita oraşele Moscova, Vladimir, Suzdal şi Sankt-Petersburg. Această vizită va fi precedată de o vizită a arhiepiscopului Ilarion la Istanbul, la sfârşitul Postului Mare, unde va participa la conferinţa Consiliului european al liderilor religioşi şi se va întâlni cu Patriarhul Bartolomeu. Calendarul vizitelor Patriarhului Rusiei nu se opreşte aici, urmând ca, în conformitate cu ordinea dipticelor bisericilor ortodoxe, să viziteze Biserica din Alexandria, în prima jumătate a anului, precum şi Biserica Antiohiei, în a doua jumătate.

Arhiepiscopul Ilarion a abordat şi tema acţiunilor departamentului în direcţia Chinei, subliniind dinamismul acestora şi intenţia ca anul acesta să fie semnate două protocoale importante cu privire la cooperarea şi pregătirea studenţilor chinezi în instituţiile Bisericii ortodoxe ruse. Totuşi, a fost evidenţiat caracterul mai degrabă „modest” al acţiunii din China, aceasta nefiind impulsionată de intenţii misionare sau prozelitiste, cât de dorinţa de a facilita participarea credincioşilor ortodocşi (de limbă rusă sau chineză) la slujbele bisericii.

Patriarch_Kirill_of_Moscow

În relaţia cu organismele internaţionale, arhiepiscopul Ilarion a prezentat detaliat planurile de acţiune împreună cu organizaţii ca ONU, OSCE şi Unesco, precizând intenţia Bisericii ruse de a urmări ca prioritate dialogul asupra „problematicii vieţii morale” şi a apărării la nivel internaţional a valorilor umane, tradiţionale, ale familiei. Această din urmă temă, a familiei, se anunţă a fi şi subiectul principal al conferinţei Comitetului creştin consultativ interconfesional din Rusia, care se va desfăşura în 4 februarie. Scopul declarat al acestui organism consultativ este de a contribui la cooperarea dintre ortodocşi, catolici şi protestanţi întru apărarea comună a valorilor creştine. Un subiect sensibil abordat a fost cel al relaţiilor Bisericii ruse cu creştinii, la nivel mondial, exprimându-se dorinţa de colaborare cu comitetul executiv al Consiliului ecumenic al bisericilor. În acelaşi timp Patriarhia rusă nu exclude reluarea participării la lucrările Conferinţei bisericilor europene, suspendate datorită acceptării Bisericii Estoniei aflată sub jurisdicţia Constantinopolului.

S-a insistat şi asupra „intensificării dialogului” cu Biserica romano-catolică, dar în termeni generali, fără a fi evidenţiat punctual un plan de acţiune în această direcţie. Totuşi, a fost amintită posibilitatea unei întâlniri dintre Patriarhul Moscovei şi Papa Benedict al XVI-lea, invocându-se, ca obstacol principal, situaţia conflictuală din Ucraina occidentală. Şi mai dificile se prezintă contactele cu comunitatea protestantă internaţională, în special datorită „tendinţelor liberale” prezente între protestanţii din vestul şi nord-vestul Europei, ceea ce face ca dialogul să fie „cu adevărat dificil şi adesea imposibil,” indicând cu toate acestea eforturile de găsire a unui dialog cu Biserica evanghelică luterană din Germania.

(sursa: www.orthodoxie.com)

Cititorii francofoni ai revistei Oglindanet pot urmări un amplu documentar despre patriarhul Chiril şi Biserica ortodoxă rusă la următoarea adresă:

http://www.ktotv.com/videos-chretiennes/emissions/nouveautes/documentaire-je-rebatirai-notre-eglise/00045160

Imagine: Patriarhul Chiril I al Moscovei, sursa wikicomms

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *