Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

Episcopul Irineu de Niš, noul Patriarh al Bisericii ortodoxe din Serbia

Episcopul Irineu de Niš, noul Patriarh al Bisericii ortodoxe din Serbia

Biserica ortodoxă din Serbia şi-a ales vineri, 22 ianuarie 2010, noul Patriarh – cel de-al 45-lea – în persoana Preasfinţitului Episcop Irineu de Niš, ceremonia de întronizare a acestuia urmând să aibă loc la Catedrala ortodoxă din Belgrad.

Născut la 28 august 1930, în localitatea Vidova din Serbia, Episcopul Irineu (botezat Miroslav) a urmat cursurile Seminarului din Prizren, completându-şi studiile la Facultatea de Teologie din Belgrad. Înainte de a deveni profesor la Seminarul din Prizren, în 1959, a intrat în viaţa monahală şi a fost hirotonit preot, primind numele monastic Irineu. A obţinut doctoratul la Atena, iar în 1969 a fost numit la conducerea şcolii monastice a mănăstirii Ostrog, pentru ca apoi să fie desemnat rectorul Seminarului din Prizren. În 1974 a fost ales episcop vicar al Moraviei, iar în 1975 a devenit episcop de Niš, oraş din sudul Serbiei şi locul de naştere al împăratului Constantin.

irineuNoul Patriarh, cunoscut pentru atitudinea sa relativ moderată şi paşnică, nu va avea o misiune uşoară, trebuind să facă faţă unor probleme delicate cum ar fi relaţiile cu Vaticanul sau cu bisericile din Macedonia şi Muntenegru, care solicită independenţa. În general, se consideră că Irineu susţine o linie de compromis între tabăra conservatoare – care se opune deschiderii spre alte biserici, precum şi influenţelor apusene din societatea sârbă – şi aripa reformatoare care aşteaptă o mai mare disponibilitate pentru deschidere şi modernizare din partea Bisericii Ortodoxe Sârbe. Unul din cei doi contra-candidaţi ai lui Irineu pentru scaunul patriarhal a fost mitropolitul Amfilohie Radovic al Muntenegrului, reprezentant al tendinţei conservatoare, cunoscut pentru atitudinea sa deosebit de refractară la adresa Occidentului. Cel de-al treilea candidat la scaunul patriarhal a fost episcopul Irineu de Bačka.
Într-un interviu recent, actualul Patriarh a afirmat că nu s-ar opune unei vizite a Papei în Serbia. La rândul său, în comunicatul emis la 22 ianuarie, Papa Benedict al XVI-lea şi-a exprimat bucuria alegerii Patriarhului Irineu, precum şi speranţa într-o colaborare concretă care să conducă la întărirea relaţiei dintre cele două Biserici.

Sistemul de alegere a Patriarhului în Biserica Ortodoxă Sârbă este destul de complex. Fiecare membru al Sinodului alege trei nume din lista potenţialilor candidaţi, urmând ca orice nume selectat de mai mult de jumătate din membri să fie inclus într-o listă limitată la trei candidaţi. Acest proces poate dura, aşa cum s-a întâmplat în cazul alegerii fostului Patriarh Pavel, în 1990, când votul a fost reluat de nouă ori până la definitivarea listei restrânse a candidaţilor. Fiecare nume este pus apoi într-un plic sigilat, iar acestea, la rândul lor, sunt aşezate într-o Biblie. Un călugăr desemnat de Sinod are rolul de a scoate la întâmplare unul din cele trei plicuri şi de a-l înmâna episcopului care prezidează întregul proces electoral şi care anunţă numele noului Patriarh.

Acest tip de votare, aşa-numită „apostolică”, a fost introdus în anul 1967 cu scopul prevenirii intervenţiei autorităţilor politice în problemele bisericeşti. Se consideră astfel că Sfântul Duh călăuzeşte în mod direct alegerea Patriarhului, prin selectarea plicului de către călugărul desemnat.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *