Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

Inaugurarea unei biblioteci excepţionale în Bucureşti

Inaugurarea unei biblioteci excepţionale în Bucureşti

După mai bine de 60 de ani de la închiderea sa de către regimul comunist Un Centru de Studii bizantine îşi redeschide porţile la Bucureşti.

Luni, 17 ianuarie 2011, la orele 17, un eveniment excepţional va avea loc în centrul capitalei române: inaugurarea Centrului Sfinţii Petru şi Andrei, Centru de Studii bizantine şi de Întâlniri creştine animat de Păriniţii Augustinieni Asumpţionişti, aşa-numiţii Asumpţionişti.

Această Congregaţie religioasă catolică, de origine franceză, a obţinut recuperarea imobilului ce-l construise la jumătatea anilor 1930, Intrarea G-ral Christian Tell (în vecinătate cu Piaţa Romană) şi care fusese confiscat în 1947, odată cu instalarea comunismului în România, devenind astfel o policlinică. După ce a fost în totalitate renovat, Asumpţioniştii redau astăzi acestui imobil cu cinci etaje, de stil neogotic, vocaţia sa iniţială: a fi un loc de dialog între Orientul şi Occidentul creştin, atât pe plan culural cât şi educaţional, precum şi organizarea de dezbateri despre probleme ale societăţii.

Pentru aceasta, Centrul Sfinţii Petru şi Andrei – numele celor doi Apostoli care erau şi fraţi, primul fiind patronul Bisericii romane, al doilea patronul Bisericii române – va propune trei axe principale de activitate:

 O bibliotecă bizantină de nivel universitar: circa 15000 de volume în toate limbile şi numeroase reviste ştiinţifice, acoperind toate domeniile creştinismului oriental (patrologie, spiritualitate, liturgie, iconografie, etc.) vor fi în curând puse la dispoziţia publicului pentru consultaţie.

 O rezidenţă pentru studenţi creştini a deschis deja porţile în octombrie: zece studenţi, catolici (de ambele rituri) sau ortodocşi, au o cameră în casă; ei participă la un timp de rugăciune în fiecare zi şi dispun de momente de împărtăşire despre viaţa şi credinţa lor.

 Un spaţiu pentru dialog va propune, începând cu luna septembrie 2011, un program de conferinţe, dezbateri şi formare pe subiecte ale Bisericii şi societăţii, permiţând îmbogăţirea reciprocă într-un climat de încredere şi de ascultare reciprocă, între creştinii de toate confesiunile, precum şi între persoanele de bunăvoinţă interesate de asemenea subiecte de dezbateri.

Comunitatea Asumpţionistă Sfinţii Petru şi Andrei, compusă din patru calugări (doi români, un belgian, un francez), vă va primi cu mare bucurie la această inaugurare.

Ceremonia, la care vor participa înalţi responsabili ai Bisericii catolice (de rit bizantin şi de rit latin) şi ai Patriarcatului ortodox, Superiorii asumpţionişti veniţi de la Roma şi din Franţa, precum şi reprezentanţi ai lumii culturale şi diplomatice, va conţine mai multe momente importante, printre care o conferinţă a D-lui Teodor Baconsky, Ministrul Afacerilor Externe, pe tema “Rolul creştinilor în societatea europeană de astăzi”.

Contacte: Pr. Lucian Dîncă, superior (075.45.68.011) – în română

Pr. Michel Kubler, director (076.50.54.156) – în franceză

Comunitatea Asumpţionistă Sfinţii Petru şi Andrei
Intrarea General Christian Tell nr. 18B, Sector 1
010386-RO Bucureşti
E-mail: aabucuresti.@gmail.com

oglindanet
oglindanet

Latest posts by oglindanet (see all)

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *