Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

Jean-Luc Marion la Academia franceză

Jean-Luc Marion la Academia franceză

Ales pe 6 noiembrie 2008, filozoful şi teologul Jean-Luc Marion a fost primit, pe 21 ianuarie 2010, în mod oficial, în Academia franceză. Primirea a fost făcută de Claude Dagens, academician şi episcop de Angoulême, specialist în patristică. Marion i-a succedat cardinalului Jean-Marie Lustiger, decedat în 2007, căruia i-a fost consilier pe probleme teologice.

Născut la Meudon, lângă Paris, în 1946, şi educat la prestigioasele Sorbona şi École Normale Supérieure din Paris (unde i-a avut profesori, printre alţii, pe Louis Althusser, Gilles Deleuze şi Jacques Derrida), Jean-Luc Marion predă la Universitatea Paris IV-Sorbona şi la Universitatea din Chicago Divinity School, fiind în acelaşi timp responsabil de coordonarea colecţiei Epiméthée la Presses Universitaire de France.

Pentru opera sa filozofică a fost răsplătit cu premii prestigioase, dintre care amintim Marele premiu pentru filozofie din partea Academiei franceze, în 1992. Jean-Luc Marion este un specialist recunoscut în filozofia lui Descartes, dintre lucrările sale asupra întemeitorului filozofiei moderne amintind L’ontologie grise de Descartes (Vrin, 1975), Questions cartésiennes (Puf 1991 şi 1996), precum şi o abordare teologică a lui Descartes, Sur la théologie blanche de Descartes (Paris: Presses Universitaire de France, 1991). Cercetarea sa filozofică se întinde pe o arie mult mai vastă, interacţionând cu fenomenologia lui Husserl şi Heidegger şi dezvoltând o filozofie fenomenologică originală. Dintre operele mai importante ale filozofului francez enumerăm: Étant donné. Essai d’une phénoménologie de la donation (Puf., 1997), De surcroît. Études sur les phénomènes saturés (Puf, 2001), Le phénomène érotique (Grasset, 2003), Le visible et le révélé (Cerf, 2005), Au lieu de soi, l’approche de saint Augustin (Puf, 2008), carte care reuneşte un ciclu de conferinţe susţinute în 2004 despre lectura şi interpretarea Confesiunilor. Ultimele două lucrări, care vor fi publicate anul acesta, sunt: Certitudes négatives şi Le croire pour le voir.

Cititorii francofoni ai revistei Oglindanet pot urmări ceremonia de primire a lui Jean-Luc Marion la Academie accesând adresa: http://www.ktotv.com/videos-chretiennes/emissions/a_la_une/direct-reception-jean-luc-marion-a-l-academie-francaise/00048741

oglindanet
oglindanet

Latest posts by oglindanet (see all)

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *