Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

Jurnalul beatificării Papei Ioan Paul al II-lea (1)

Jurnalul beatificării Papei Ioan Paul al II-lea (1)

 „V-am căutat şi aţi venit la mine. Şi pentru aceasta vă mulţumesc.”

A fost cea din urmă îmbrăţişare pe care Papa Ioan Paul al II-lea o împărtăşea tinerilor adunaţi sub fereastra sa, în aprilie 2005, în Piaţa Sfântul Petru din Roma. Cuvinte ce străbat curgerea timpului şi se înscriu în veşnicie. Cuvinte ce împodobesc astăzi străzile Romei pentru marea sărbătoare de duminică 1 mai Anul Domnului 2011. Roma, centrul lumii creştine, caput mundi, acolo unde orişice pietricică freamătă de zbuciumul istoriei şi poartă peceţile mărturiilor atâtor veacuri, iată că acum se găteşte să îşi întâmpine Vlădicul ridicat la cinstea altarelor.

Papa Ioan Paul al II-lea va fi declarat fericit de către succesorul său Benedict al XVI-lea. Fapt şi eveniment nemaiîntâlnit şi nemaiauzit de mai bine de 1000 de ani. Istoria se scrie sub ochii noştri. Bucuria celor care, la fel ca în Biserica primelor veacuri, l-au dorit Santo subito, încă din ziua îngropării sale. În şiragul iniţiat de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sau de Sfântul Ignaţiu al Antiohiei, care cu toţii aveau să fie martirizaţi la Roma, papa Wojtyla, sfântul zilelor noastre, şi-a trăit sfinţenia în cotidianul slujirii ce i-a fost încredinţată de a fi urmaş al lui Petru, la cârma corabiei Bisericii.

Karol cel Mare. Pontiful  care l-a cucerit pe omul zilelor noastre prin nonconformismul şi totodată verticalitatea staturii şi principiilor sale. Tărie şi curaj: „Nu vă temeţi! Deschideţi larg porţile lui Cristos Mântuitorul.” Acelaşi îndemn pe care avea să-l rostească şi în graiul nostru românesc pe 1 martie 2003, adresându-se episcopilor catolici români aflaţi în vizită ad limina la Vatican: „Biserică din România, în pofida dificultăţilor încă existente, nu te teme!”

Coloanele lui Bernini, ce îmbrăţişează sufletul credinciosului şi al oricărui om de bună învoire care vine să se închine în această Piaţă–pridvor a Bazilicii Apostolului Petru, sunt împodobite în aceste zile cu câte un stindard ce zugrăveşte fiecare an al pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea. Şi mare ne este bucuria să contemplăm pe stindardul anului 1999 imagini din vizita istorică a Fericitului Papă pe pământul românesc: „Românie, Ţară-punte între Orient şi Occident […] vin la tine în numele lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu şi al Preasfintei Fecioarei Maria” (din discursul rostit la sosirea pe aeroportul Băneasa, 7 mai 1999).

În seara zilei de sâmbătă 30 aprilie, ca şi pregătire pentru Sf. Liturghie de beatificare, a fost organizată o seară de rugăciune la Circus Maximus, unul din cele mai însemnate spaţii ale Romei rămas din timpurile străvechi. Aici, credincioşii au putut retrăi cele mai importante momente şi mărturii despre Marele Papă Ioan Paul al II-lea. Printre vorbitori s-au numărat Cardinalul polonez Stanislaw Dziwisz, fost secretar şi prieten de suflet al papei, precum şi călugăriţa franceză Sr. Marie Simon-Pierre, a cărei vindecare miraculoasă prin mijlocirea papei Ioan Paul al II-lea a deschis calea către beatificarea acestuia, dar şi mărturia Cardinalului Agostino Vallini, Vicarul Papei pentru Dieceza de Roma. Privegherea a continuat cu recitarea rugăciunii Sf. Rozariu, în legătură directă cu 5 lăcaşuri de rugăciune din Cracovia, din Tanzania, din Liban, din Mexic şi din Fatima – Portugalia, la sfârşitul căreia papa Benedict al XVI-lea a binecuvântat mulţimea de credincioşi.

În aceste zile pelerini din lumea întreagă umplu străzile străvechii cetăţi a Romei. Îi întâlnim pe Via Appia, lângă emblematica biserică Quo Vadis, sau atingând tainic cu creştetele mormintele mucenicilor îngropaţi în catacombele Romei, ori închinându-se în minunatele bazilici ale Cetăţii  Eterne. Şi mai ales, cu gândul la slujba de duminică, atunci când imaginea noului Fericit va fi dezvelită în Piaţa Sfântul Petru, spre a fi mijlocitor lumii întregi. Cu făclii în mână, cu bucuria zugrăvită pe chipuri, credincioşii se îndreaptă spre acele locuri unde nu cu mulţi ani în urmă păşea cel căruia astăzi Biserica îi înalţă rugăciuni. Aşa cum mărturiseşte oficiosul Sfântului Scaun L’Osservatore Romano în numărul de sâmbătă 30 aprilie 2011, întreaga Biserică în sărbătoare se roagă: Sfinte Părinte, care eşti în ceruri

Despre beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea mai puteţi citi AICI un amplu interviu cu episcopul Virgil Bercea realizat de Cristian Bădiliţă.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *