Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

Re-scrisoare deschisă preşedintelui Academiei române, dl. Ionel Haiduc

Re-scrisoare deschisă preşedintelui Academiei române, dl. Ionel Haiduc

Stimate domnule preşedinte,

Am aflat o veste de două ori năucitoare:

Că România are un Institut de istorie a religiilor şi că directorul acestui Institut se numeşte A. Pleşu. Citind numele, prima reacţie a fost: ori e confuzie de nume, ori e glumă proastă. Dar nu, am verificat, e chiar A. Pleşu, fostul ministru al lui Iliescu etc. Din câte ştiu, specialitatea Dvs e chimia. Iarăşi din câte ştiu, specialităţile dlui Pleşu sunt „politica” şi istoria artei. Poate dl Pleşu va fi obţinut un doctorat în „istorie a religiilor” la Facultatea de chimie din Cluj-Napoca, dar vă garantez că o asemenea „recunoaştere” nu poate fi validată de cercul specialiştilor din Europa.

Întrucât respectivul Institut funcţionează pe bani publici, aşadar şi pe banii mei, istoric al creştinismului antic, producător al unui număr destul de important de lucrări în domeniu, atât în Franţa, Italia, cât şi în România (pentru informare, www.cristianbadilita.ro), vă rog, stimate domnule preşedinte să aveţi bunăvoinţa de a răspunde public acestor două întrebări: 1) pe ce criterii s-a întemeiat acest Institut (cu un fizician amator printre angajaţi, în persoana dlui Oişteanu)? 2) pe ce criterii a fost numit ca director un simplu activist cultural, fără nicio recunoaştere ştiinţifică, în postul de director? Nu v-aş fi scris dacă: nu era vorba de un domeniu în care activez de douăzeci de ani, pe care îl cunosc din interior şi la care ţin; şi dacă, repet, această impostură nu ar fi susţinută din bani publici.Vă mulţumesc anticipat pentru un răspuns cinstit şi la obiect. Lipsa răspunsului mă va întări, evident, în convingerea mea că Academia română e o antiinstituţie fără moral şi vără valoare. Să nu fie!

Mont-Saint-Aignan
decembrie 2009-ianuarie 2010

Cristian Bădiliţă

Cristian Bădiliţă

Cristian Bădiliță este un teolog, eseist, traducător și poet român contemporan.

Asociația Culturală OGLINDANET, fondată în luna mai, 2011, la inițiativa dlui Cristian Bădiliță, în scopul de a desfășura activități (programe, proiecte și acțiuni) culturale, științifice și educaționale cu impact național și internațional.
Cristian Bădiliţă

Latest posts by Cristian Bădiliţă (see all)

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *