Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

Trei site-uri excepţionale de biblistică

Trei site-uri excepţionale de biblistică

www.itanakh.org
iTanakh.org este un site întreţinut de R. Christopher Heard, profesor de studii religioase la Pepperdine University, California. iTanakh indexează resursele academice gratuite care pot fi găsite pe internet pentru studiul Bibliei ebraice. Materialele care se găsesc pe acest site pot fi folosite atât de către studenţi, cât şi de către profesori.
Resursele valabile on-line sunt aranjate pe categorii, creatorii site-ului pornind de la premisa că pentru studiul serios al Bibliei ebraice este necesară cunoaşterea contextului în care s-a născut aceasta. Astfel, pot fi găsite manuale de gramatică sau cursuri on-line pentru învăţarea limbilor acadiană, arabă, aramaică, ebraică, greacă, sumeriană, siriacă şi ugaritică. De asemenea, pot fi găsite articole privind istoria şi cultura civilizaţiilor antice din Orientul apropiat, precum şi articole privind metodologia cercetării istorice. O categorie aparte de articole sunt încadrate la topicuri, care se ocupă de subiecte mergând de la teologie la antropologie şi sociologie.

www.bibleinterp.com
Un site dedicat ultimelor noutăţi, analize, comentarii şi interpretări biblice şi arheologice, precum şi prezentării celor mai noi excavaţii din Orientul Apropiat.
Trebuie remarcat faptul că îmbină rigurozitatea academică cu dorinţa de a pune la dispoziţie şi publicului mai puţin avizat, dar interesat, cele mai importante informaţii relevante pentru studiul şi interpretarea Bibliei. Pe lângă articolele de specialitate, site-ul oferă posibilitatea lecturării unora dintre cele mai interesante articole şi analize din presa internaţională cu privire la subiectele pe care le propune.
Articolele de specialitate sunt cuprinse în două categorii mari: interpretare biblică şi descoperiri arheologice, excavaţii însoţite de analize, interpretări şi abordări privind relevanţa acestora pentru studiul Bibliei. Categoria articolelor de interpretare biblică este subîmpărţită tematic în următoarele domenii: arheologie, interpretare biblică, manuscrisele de la Marea Moartă, Isus cel istoric, Noul Testament, Vechiul Testament, iudaismul celui de-al doilea templu, ştiinţă şi religie.
În ce priveşte domeniul dedicat arheologiei biblice şi excavaţiilor, merită menţionat faptul că sunt prezentate toate siturile arheologice, însoţite de informaţii istorice, explicative şi imagini ale acestora.

www.csntm.org
Coordonat de Center for the Study of the New Testament Manuscripts (CSNTM), fondat în anul 2002 de profesorul Daniel W. Wallace, de la Dallas Theological Seminary. Îşi propune să contribuie la prezervarea manuscriselor existente ale Noului Testament în formă digitală, oferind prin aceasta posibilitatea accesării lor cercetătorilor în domeniu şi tuturor celor interesaţi. În acelaşi timp, sunt puse la dispoziţie diferite instrumente electronice pentru analizarea şi cercetarea manuscriselor Noului Testament.
Scopul declarat al lui Wallace este de a fotografia 1,3 milioane de pagini din aceste manuscrise, ţintă care speră să poată fi atinsă în anul 2020 (pentru mai multe informaţii despre cum a luat fiinţă acest proiect, precum şi despre echipa de colaboratori, vezi articolul: http://www.dallasnews.com/sharedcontent/dws/dn/religion/stories/DN-relnewtestament_08met.ART.Central.Edition1.4688c1c.html).
Manuscrisele fotografiate sunt organizate sistematic într-o bază de date care cuprinde: tipul manuscrisului, data, descrierea, locul, inclusiv numărul raftului pe care se află. De asemenea, sunt puse la dispoziţie link-uri către alte site-uri sau resurse online folositoare pentru toţi cei interesaţi de criticismul textual.

 Imagine: Sursa  www.bibleinterp.com

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *