Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 2 comments

Astă noapte România a redevenit monarhie

Astă noapte România a redevenit monarhie

Când aproape nimeni nu se mai aştepta, iată, destinul i-a redat României onoarea şi panaşul, restaurând monarhia. Totul s-a desfăşurat ca într-un scenariu de Buñuel, cu treceri succesive dintr-un vis adevărat într-altul. Din surse tainice, dar absolut fiabile, am reuşit să reconstituim şirul evenimentelor.

În aprilie 2010 a sosit la Bucureşti Mihail Gorbaciov pentru a-i aduce personal Regelui Mihai un mesaj din partea tandemului de la Moscova, Medvedev-Putin. Conform informaţiilor noastre Gorbaciov s-a întreţinut mai bine de trei ore cu Regele României, garantându-i totala susţinere din partea Rusiei pentru actul restaurator de la 10 mai. În aceeaşi perioadă, la numai câteva zile de la plecarea fostului preşedinte sovietic, mai mulţi generali şi colonei ai Armatei române s-au întrunit la Castelul Săvârşin pentru parafarea operaţiunii „Coroana de oţel”. Totul a decurs mai simplu decât s-ar fi aşteptat oricine şi nu întâmplător: Regele Mihai I este singurul om politic din România cu legitimitate morală, juridică, istorică.

Înaintea actului de restaurare a monarhiei înlăturată samavolnic de armatele sovietice în decembrie 1947, Majestatea Sa, împreună cu familia, a făcut o vizită, pe înserat, la Mânăstirea Curtea de Argeş, pentru a se reculege la mormintele înaintaşilor. Arhiepiscopul Calinic fiind plecat la Tekirghiol, pentru băi de nămol, oaspeţii au fost întâmpinaţi de un simplu ghid, dna Alina Diaconu, de la care am şi preluat câteva informaţii. Ea a observat, de pildă, prezenţa a doi tineri trepăduşi din PDL proveniţi, zice-se, din familii bizantine, care culegeau cu frenezie scamele de pe pardesiul Regelui depunându-le într-o cutiuţă de lemn aurit. După ce s-au rugat în biserica ctitorită de Neagoe Basarab şi au îngenuncheat lângă moaştele Sfintei Filoteia, Regele Mihai şi Regina Ana au fost poftiţi de una din tinerele maici să viziteze mansarda palatului, unde se află cele două camere ale Regelui Carol I şi Reginei Elisabeta, precum şi salonul de muzică, pictură şi taifas. La coborâre, din cauza unei pane de curent, liftul vechi s-a blocat între etaje semănând panică în grupul regal. Incidentul s-a rezolvat după un sfert de oră (de coşmar, ni s-a transmis) prin revenirea electricităţii.

Cu bateriile sufleteşti reîncărcate Regele Mihai s-a întors la Bucureşti, unde a avut mai multe consfătuiri în privat cu diverşi lideri ai partidelor politice din opoziţie (lista guvernului de tehnocraţi va apărea în următoarele ore sau chiar minute). Se pare că unul dintre cei mai asidui susţinători ai cauzei monarhiste, în prezent, este comunistul Ion Iliescu. Din spusele unui secretar de la Palatul Elisabeta acesta chiar ar fi lăcrimat patetic în faţa Majestăţii Sale pupându-i pantoful. Regele s-a eschivat jenat părăsind încăperea.

Prin legăturile internaţionale de familie, Casa Regală a României şi-a asigurat dacă nu susţinerea cel puţin o atitudine de neutralitate din partea majorităţii ţărilor occidentale, cu excepţia Franţei şi Italiei. Într-un prim moment Franţa nici n-a catadicsit să ia notă considerând totul „une blague stupide et balcanique”. Apoi însă, când F. Sarkozy a înţeles, şi din mesajele primite de la Moscova, că lucurile sunt cât se poate de serioase, a izbit atât de puternic cu piciorul în uşa cabinetului său de lucru încât pantoful i-a sărit din picior aterizând pe o veioză. Probabil în anii care vor urma Franţa va fi cel mai înverşunat adversar din Europa al monarhiei româneşti.

Revenind la evenimentul propriu-zis: în seara zilei de 9 mai, adică ieri, când politicienii români sărbătoreau Europa cu mici şi bere, iar Regele Mihai şi Principele Radu abia se întorceau de la Moscova, Europa şi Rusia le pregăteau românilor în general şi politicienilor români în special o surpriză cu şampanie şi crini. Astă noapte, la ora 21, ora României, colonelul C.B. (numele va fi dat publicităţii în zilele următoare) l-a invitat pur şi simplu pe tov. Băsescu „la un pahar” cu vin în restaurantul Grizzly din Drumul Taberei. După trei sticle de Murfatlar semidulce (de la gheaţă) colonelul, coleg al Principelui Radu, i-a înfăţişat preşedintelui republicii nelegitime situaţia, punându-l să aleagă între o excursie la Moscova şi una la Monte Carlo. Fireşte, Băsescu a preferat Monte Carlo. Dar a pus o condiţie: ca fetiţa lui „cu multe succesuri” să devină doamnă de onoare a Principesei Margareta, ceea ce, pare-se, a fost acceptat în urma unei scurte convorbiri a colonelului C.B. cu un reprezentant al Casei Regale. Dacă tot n-a reuşit să înveţe româneşte măcar s-o rupă franţuzeşte sau englezeşte! Peste zece minute Băsescu îşi semna demisia la Cotroceni, în „Sala omuleţilor recenţi”. După care s-a urcat în Loganul Duster şi a plecat, împreună cu soţia, Elena Udrea şi consilierii de la Păltiniş, până în Ungaria, de unde tuturor li s-a pierdut urma.

Regele Mihai I a revenit pe tron în dimineaţa zilei de 10 mai 2010. Pe toate posturile naţionale de radio şi televiziune s-a intonat, după cincizeci şi doi de ani de tăcere sau de balamuc, „Imnul regal”, muzica Eduard Hübsch, versurile Vasile Alecsandri:
Trăiască Regele
În pace şi onor
De ţară iubitor
Şi-apărător de ţară.
Fie Domn glorios
Fie peste noi,
Fie-n veci norocos
În război, război.
O! Doamne Sfinte,
Ceresc părinte,
Susţine cu a Ta mână
Coroana Română!
Trăiască Patria
Cât soarele ceresc,
Rai vesel pământesc
Cu mare, falnic nume.
Fie-n veci el ferit
De nevoi,
Fie-n veci locuit
De eroi, eroi.
O! Doamne Sfinte,
Ceresc Părinte,
Întinde a Ta mână
Pe Ţara Română!

(Din ciclul SF O istorie normală a României)

Cristian Bădiliţă

Cristian Bădiliţă

Cristian Bădiliță este un teolog, eseist, traducător și poet român contemporan.

Asociația Culturală OGLINDANET, fondată în luna mai, 2011, la inițiativa dlui Cristian Bădiliță, în scopul de a desfășura activități (programe, proiecte și acțiuni) culturale, științifice și educaționale cu impact național și internațional.
Cristian Bădiliţă

Latest posts by Cristian Bădiliţă (see all)

2 Comments

  1. Cea mai proasta gluma pe care am auzit-o pana acum.
    Va bateti joc de Casa Regala sau de cine pana la urma !!!???

  2. Foarte plastică si realista imaginea revenirii pe tronul Romaniei, a multasteptatului nostru Rege. Sper ca ín curând această poveste să devină realitate

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *