Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

Prima liturghie creştină în biserica Sfânta Sofia după 557 de ani

Prima liturghie creştină în biserica Sfânta Sofia după 557 de ani

Un eveniment de o încărcătură spirituală şi, în acelaşi timp, emoţională deosebită se va desfăşura în toamna acestui an, dacă toate lucrurile vor decurge conform planului propus. Membrii International Congregation of Agia Sophia, „Congregaţia internaţională Haghia Sophia”, vor face în data de 17 septembrie un pelerinaj la biserica Sfânta Sofia din Istanbul (vechiul Constantinopol) cu scopul oficierii unei liturghii creştine.

Preşidentele acestei organizaţii internaţionale, Chris Spirou, a afirmat într-o conferinţă de presă faptul că primul ministru al Turciei, Tayyip Erdoğan, a fost informat oficial de acestă intenţie. În scrisoarea trimisă primului ministru se precizează: „Scopul vizitei congregaţiei noastre este să oficieze sfinte liturghii în Marea Biserică a creştinismului, simbolul credinţei creştine ortodoxe”. Rămâne de văzut care va fi reacţia autorităţilor politice din această ţară, deşi Chris Spirou a ţinut să precizeze clar că evenimentul nu suscită nicio implicaţie politică şi, totodată, că „niciun guvern nu are dreptul de a se amesteca în treburile religioase şi de a numi lideri religioşi”. Organizaţia are şi un site unde cei interesaţi pot afla mai multe despre modul în care aceasta a luat fiinţă, prezentarea intenţiilor ei şi a activităţii desfăşurate. Vezi: www.freeagiasophia.org

*

În data de 11 mai 2010, preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev a efectuat o vizită istorică în Damasc (Siria) la patriarhatul de Antiohia, păstorit de patriarhul Ignaţiu al IV-lea. Cei doi au evocat relaţia strânsă dintre biserica rusă şi cea siriacă de-a lungul istoriei, relaţie „de credinţă personală şi eclezială”. Preşedintele rus a amintit în alocuţiunea sa modul în care cooperarea între cele două biserici s-a dezvoltat începând cu secolul XVII, căpătând consistenţă în secolele care au urmat, subliniind în special „ajutorul frăţesc” acordat de biserica Antiohiei poporului rus în perioada în care Germania nazistă a atacat Uniunea Sovietică. Ca semn de prietenie şi recunoaştere a contribuţiilor la întărirea relaţiilor dintre Rusia şi Siria, Dmitri Medvedev i-a înmânat patriarhului Medalia prieteniei ruse.(http://orthodoxie.typepad.com/Fichiers_2/Chroniques_sp.pdf, unde cititorilor le sunt puse la dispoziţie şi fotografii de la acest eveniment).

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *