Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

„Priviţi până veţi vedea”: expoziţie foto

„Priviţi până veţi vedea”: expoziţie foto

Pe 30 iunie 2011, în sala mare a Muzeului de Artă din Târgovişte, a avut loc expoziţia de fotografie FotojurnalisTIC. Au fost prezentate fotografii ale studenţilor din anul I ai Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Social Politice, specializarea Jurnalism (din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte).

Pe lângă fotografiile studenţilor au expus şi invitaţii acestui eveniment, domnii Cristian Rădulescu şi Ciprian Grigorescu. Aceştia au format şi „echipa” de jurizare.

Coordonatorul evenimentului a fost entuziastul profesor Pompiliu Alexandru. Expoziţia reprezintă a doua ediţie de fotografie studenţească şi, precum cea anterioară, este, de fapt, finalizarea cursului de fotojurnalism pe care coordonatorul îl predă în cadrul facultăţii. În urma expoziţiei au fost acordate 5 premii pentru cele mai bune fotografii. Aceste premii au constat în diferite produse din partea unor parteneri (Radio EuropaFM, Adevărul Holding, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa).

Printre fotografiile prezentate nu s-au aflat doar cele care ţin strict de fotojurnalism. Expoziţia a fost împărţită pe anumite secţiuni – portret, compoziţie, natură, fotojurnalism. S-a optat pentru această clasificare deoarece, în cadrul cursului, s-a încercat în primul rând ca studentul să fie atras de fotografie, în general, apoi să-şi manifeste talentul în direcţia pe care o simte ca fiindu-i proprie. Stilul fotojurnalistic este unul destul de dificil, aceasta fiind axa spre care se tinde în cadrul cursului, dar apropierea de acest gen se face şi prin „intrări” pornind de la „sateliţii” acesuti stil. Importantă este exersarea „ochiului” pentru a vedea evenimentul din natură, surprinderea unei anumite expresii în cadrul portretului, viziunea compoziţională şi aranjarea subiectelor după anumite reguli estetice în cadrul fotografiei de compoziţie.

Apropierea de evenimentul de tip jurnalistic se face aşadar printr-un tur în lumea imaginilor. Tehnica fotografică se poate învăţa relativ uşor în cazul în care deţinem un minimum de resurse materiale şi de voinţă. Ceea ce însă necesită o mai mare atenţie, este exersarea „ochiului”. Îndemnul lui Brîncuşi, „Priviţi până veţi vedea!” este scris la „intrarea” în cursul de fotografie – ca şi la intrarea în sculptură sau pictură. Iar această „vedere” nu se poate preda cu mijloacele clasice – este vorba mai mult de un savoir faire şi de înaintări cu paşi mici în urma cărora se dobîndeşte cunoaşterea artei fotografice. Invitaţii şi profesorul coordonator s-au axat pe un anumit tip de fotografie – alb-negru. Aceştia au prezentat portrete şi câteva imagini de natură.  Expoziţia durează până pe 15 iulie 2011.

 

Expoziţia fotografică de la Târgovişte face parte şi din seria de activităţi a Asociaţiei Culturale Oglindanet.

Câştigătorii:

Premiul I - Andreea Andoni

Premiu - Victoria Munteanu

Premiu - Gabriela Cracanel

Cătălin Stoian

Alexandra Anghel

Cătălina Ion

Cătălin Stoian

Cătălina Ion

Cătălina Sandu

Anca Radu

Ioana Rizea

Mihaela Movilă

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *