Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

Un secol de misiune creştină: 1910-2010

Un secol de misiune creştină: 1910-2010

Anul acesta, între 2 şi 6 iunie, se va desfăşura la Edinburgh, în Scoţia, un congres internaţional de misiune menit să celebreze centenarul Congresului internaţional de misiune din 1910 şi care va aduna două sute cincizeci de lideri religioşi din întreaga lume, precum şi sute de vizitatori locali şi internaţionali. În ultima zi a congresului aceştia vor împărtăşi un moment special de închinare.

Evenimentul este punctul culminant al unui proiect „inter-denominaţional” şi internaţional numit generic „Edinburgh 2010”, aflat sub coordonarea unui Consiliu general, format din douăzeci de reprezentanţi ai bisericilor evanghelice, ortodoxe, romano-catolice, penticostale şi protestante. Eforturile canalizate în vederea organizării acestui moment de importanţă istorică au început încă din anul 2000. Preşedintele Consiliului general Edinburgh 2010, reverendul Andrew Anderson, de la Greenside Parish Church, Edinburgh, a apreciat mult aşteptatul eveniment ca „fără precedent” prin amploarea „denominaţiilor” participante. Una dintre personalităţile marcante, care va rosti o cuvântare la această conferinţă, este Arhiepiscopul de York, John Sentamu, al doilea ca importanţă în Biserica Anglicană.

O reacţie pozitivă la adresa momentului Edinburgh 2010 şi a ceea ce el reprezintă a venit din partea Papei Benedict al XVI-lea. În omilia ţinută luni, 25 ianuarie 2010, cu ocazia încheierii Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştină, Suveranul Pontif a amintit semnificaţia profundă a acestui eveniment şi a mesajului de unitate pe care îl poate transmite unei lumi marcate de indiferenţă religioasă şi chiar de aversiune crescândă la adresa creştinismului. Benedict al XVI-lea a apreciat că, în ciuda numeroaselor aspecte divergente care continuă să separe confesiunile creştine, există o esenţă comună a mesajului creştin ce poate fi proclamată împreună prin modelarea unei noi forme de evanghelizare, atât în ţările necreştine, cât şi în acelea unde creştinismul face parte din istoria acestora (mai multe pe www.vatican.va).

Chiar dacă au existat congrese internaţionale de misiune importante şi înainte de 1910, evenimentul de la Edinburgh este considerat punctul simbolic de pornire al mişcării ecumenice mondiale, deoarece aici s-au luat primele decizii concrete pentru constituirea unei forme instituţionalizate de cooperare în vederea misiunii. Totuşi, la congresul din 1910, deşi au participat circa 1400 de persoane, nu a fost prezent nici un delegat catolic sau ortodox.

După cum am văzut, participarea la congresul din iunie reuneşte delegaţi din întregul spectru al tradiţiei creştine, dorind în acelaşi timp să sublinieze, în opinia organizatorilor – spre deosebire de momentul 1910 când orizontul era restrâns la spaţiul nord-atlantic – tendinţa din ultimul secol de migrare a centrului de gravitate al creştinismului spre Sud, într-un proces de reală extindere mondială.
Toate detaliile în legătură cu acest eveniment major, informaţii organizatorice, precum şi resurse bibliografice extinse sunt disponibile pe site-ul oficial www.edinburgh2010.org, unde se pot lectura şi documentele lucrărilor de la Congresul din 1910.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *