Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

Adalbert Hamman: un Migne al secolului XX

Adalbert Hamman: un Migne al secolului XX

 Pe 14 iunie 2010 se va desfăşura la Paris un colocviu internaţional „Adalbert G. Hamman: l’Abbé Migne du XXe siècle”. Iniţiativa aparţine „Asociaţiei J.P. Migne” în parteneriat cu „Fundaţia Singer-Polignac”. Colocviul este prilejuit de centenarul naşterii marelui patolog francez A. Hamman şi apariţiei renumitei opere a Sf. Ieronim, De viris illustribus, ridicând numărul de volume al colecţiei Les Pères dans la foi la 100. Diverşi patrologi îşi vor da întâlnire pentru a sublinia, pe de o parte, importanţa colecţiei Les Pères dans la foi şi, pe de altă parte, pentru a evoca figura marelui patrolog francez al secolului XX care şi-a lăsat amprenta asupra studiilor patristice. Cine a fost Adalbert G. Hamman?

S-a născut pe 14 iunie 1910, într-o familie de profesori din Lorena. A urmat studiile elementare şi secundare în oraşul său natal manifestând din fragedă tinereţe intenţia de a-şi consacra viaţa Bisericii răspunzând chemării care ardea în sufletul său de a trăi conform mesajului evanghelic. Intră în Ordinul franciscanilor unde începe calea de formare spirituală şi umană în compania discipolilor Sf. Francisc din Assisi. Obţine diploma de bacalaureat în Teologie urmând cursurile la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Strasburg.

Apoi urmează studii de specializare în patristică şi istoria Bisericii antice. Este chemat să ţină cursuri mai întâi în cadrul Ordinului franciscan pentru tinerii veniţi spre formare. Se remarcă foarte repede prin profunzimea, seriozitatea şi competenţa cu care prezintă studenţilor săi atât figurile importante care au contribuit la cristalizarea primelor dogme creştine, cât şi bucuriile şi vicisitudinile prin care a trecut Biserica în primele secole ale creştinismului. Studenţii sunt fascinaţi de metoda pedagogică şi de măiestria profesorului Hamman. Datorită faimei dobândite în cadrul Ordinului franciscan, Părintele Hamman este chemat să predea la Universităţi de prestigiu din Franţa cât şi din afară: Universitatea din Montreal, Universitatea Laval din Québec, Institutul Patristic Augustinianum din Roma. De asemenea, de mai multe ori este invitat să ţină cursuri la Facultatea de teologie protestantă din Neuchatel, Elveţia. O perioadă destul de îndelungată a fost şi consilier al Consiliului pentru Liturghie redând liturghiei catolice amprenta patristică şi practica pecifice primelor comunităţi creştine.
Printre principalele sale opere menţionăm: Guide pratique des Pères de l’Eglise (Ghidul practic pentru studiul Sfinţilor Părinţi), Desclée, 1967 ; Vita liturgica e vita sociale (Viaţa liturgică şi viaţa socială), Jaca Book, Milano, 1969 ; Vie quotidienne des premiers chrétiens (Viaţa cotidiană a primilor creştini), Hachette, 1971; a dirijat cinci volume din colecţia „Patrologie de Migne”, Garnier, 1958-1974, fapt pentru care a şi fost supranumit un „Abbé Migne al secolului XX”. De asemenea, a întemeiat şi condus colecţia Les Pères dans la foi la editura Migne.

Puteţi citi programul colocviului dedicat părintelui Hamman aici:Colloque Hamman.

De asemenea, pentru a cunoaşte Asociaţia şi Editura Jean-Paul Migne puteţi vizita site-ul http://www.migne.fr/

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *