Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

Păcatul prostului-gust sau Legenda Meşterului… Băsescu

Păcatul prostului-gust sau Legenda Meşterului… Băsescu

E limpede că prostul-gust ameninţă Biserica. Prostul-gust se naşte din confuzia valorilor, iar o instituţie ca Biserica are tocmai rolul ca, nutrind sufletele, să-i lumineze pe credincioşi asupra valorilor autentice şi să îi ajute să facă alegerile legitime, din noianul de oferte ispititoare. Din păcate, Biserica Ortodoxă Română, de la care aşteptăm mereu povaţă bună şi îndreptare pe calea vieţii, nu dă impresia că s-ar afla deasupra confuziei generalizate. Săptămâna trecută a avut loc botezul fiului unor persoane particulare, urmat de un eveniment pseudo-monden jenant.

Un oarecare Paul Lambrino, nepot pare-se al Regelui Carol al II-lea şi soţia acestuia, o oarecare Lia născută Trif, au încercat să se caţere mai aproape de Tronul simbolic al României.


După decenii de comunism criminal şi de tranziţie alienantă, România beneficiază de privilegiul de a avea în serviciul ei o instituţie încă neatinsă de vreunul dintre morburile ignobile ale noii „elite” post-decembriste. Urmând exemplul înaintaşilor săi, care au făcut din România o ţară liberă, unită şi prosperă, M. S. Regele Mihai I al României şi-a pus viaţa în pericol, în 1944, pentru a scoate România din alianţa cu Germania nazistă, a abdicat în 1947 pentru a salva vieţile a o mie de tineri arestaţi de comunişti, şi-a slujit Ţara din exil şi de acasă, după ce a revenit în România, chiar dacă aceasta nu a redevenit Monarhie. România Majestăţii Sale este o Ţară, în timp ce România republicană este, din păcate, o ţară cu serioase probleme de identitate şi demnitate. Şi tocmai când avem mai mare nevoie de repere adevărate, Dl Paul Lambrino reapare pe firmament spunându-şi „Alteţă Regală”.

Reamintim câteva detalii bine-cunoscute: căsătoria Principelui Carol (viitorul Rege Carol al II-lea) cu Zizi Lambrino a fost una morganatică, nerecunoscută de şeful de atunci al Casei Regale a României, Regele Ferdinand. Fiul rezultat din această căsătorie, Carol-Mircea, nu a fost aşadar membru al Familiei Regale şi nu a avut niciodată dreptul de a purta titlul de prinţ. Cu atât mai puţin are fiul său acest drept. Arborarea titlurilor princiare de către această familie este, în cea mai fericită situaţie, un caz de mitomanie ridicolă. Mă tem însă că prezenţa lor în societatea românească riscă să aibă un rol mult mai nociv decât acela al unei mascarade mondene, contribuind la accentuarea confuziei valorilor. Mai grav este că Preşedintele României a încercat să legitimeze pretenţiile aberante ale familiei Lambrino, neînţelegând că nu face decât să se delegitimeze şi mai mult pe sine însuşi.

Dacă gestul Preşedintelui nu m-a mirat, pentru că nu mă aşteptam ca acesta să plaseze interesul naţional deasupra umorilor sale de moment, o scrisoare de felicitare, cu ocazia botezului mai sus amintit, trimisă de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, m-a întristat nespus. Mesajul conţine adresarea „Alteţele Voastre” (am convenit deja că Paul şi Lia Lambrino nu au niciun titlu princiar). Mai mult, în scrisoare mai apare şi formularea „Alteţa Sa Carol Ferdinand”, la adresa fiului celor doi, formulare care nu îşi poate găsi nicio justificare legală, istorică sau morală. Dacă Biserica noastră, aceea care trebuie să ne ajute să separăm apele, comite astfel de confuzii, nu ne mai mirăm că pentru nenumăraţi oameni dezinformaţi legitimitatea dinastică poate părea o nuanţă şi impostura crasă poate trece drept nobleţe cu ştaif
Aş vrea să cred că scrisoarea cu pricina a apărut dintr-o gafă de protocol şi că Preafericitul Părinte Patriarh nu va întârzia să clarifice lucrurile, să trimită impostura acolo unde îi este locul şi să reconfirme încă o dată relaţia privilegiată dintre Biserica Ortodoxă Română şi  Majestatea Sa Regele Mihai I, care reprezintă istoria glorioasă a Dinastiei române, prezentul dinamic al acesteia şi viitorul ei, prin ASR Principesa Moştenitoare Margareta.

(titlul articolului aparţine redacţiei Oglindanet)

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *