Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

Beatificarea unui martir din timpul prigoanei comuniste

Beatificarea unui martir din timpul prigoanei comuniste

Duminică, 6 iunie 2010, la Varşovia, a avut loc beatificarea preotului catolic Jerzy (George) Popieluszko, născut la 14 septembrie 1947 şi asasinat în octombrie 1984, la vârsta de 37 de

ani. A văzut lumina zilei în Okopy, un mic sat din nord-estul Poloniei, într-o familie modestă de ţărani. Fără a excela în studiile liceale din Suchowola, a intrat la vârsta de 18 ani la seminarul din Varşovia, fiind hirotonit preot în anul 1972. A devenit vicar al parohiei Sfântul Stanislav Kostka din Varşovia şi, în această funcţie, s-a alăturat sindicatului polonez Solidaritatea, fondat sub conducerea lui Lech Walesa, fiind capelanul acestei puternice mişcări sociale anticomuniste. În cadrul Solidarităţii, Jerzy Popieluszko a desfăşurat o muncă asiduă, alăturându-se muncitorilor în timpul grevelor şi ajutând familiile celor persecutaţi şi întemniţaţi. Părintele Popieluszko a început să devină tot mai vizibil public imediat după data de 13 decembrie 1981, când Wojciech Jaruzelski, ministrul polonez al Apărării, a decretat legea marţială în Polonia, iar liderii şi consilierii mişcării Solidaritatea au fost aruncaţi în închisoare, sindicatul trecând în clandestinitate anul următor. Acesta a fost momentul în care, mânat de un curaj izvorât dintr-o fidelitate absolută faţă de Evanghelie, părintele Popieluszko a inaugurat în parohia sa o suită de slujbe numită Slujbe pentru Patrie. Predicile sale – difuzate în mod regulat la Radio Europa Liberă – atrăgeau mii de credincioşi, ajungând să reţină, după cum era de aşteptat, atenţia autorităţilor politice poloneze, care adesea provocau diversiuni în timpul slujbelor religioase, prin persoane infiltrate în mulţime.


În 1983 a fost acuzat, în chip absurd, de deţinere ilegală de arme şi arestat de către poliţia secretă poloneză însă, datorită intervenţiei clerului, a fost foarte repede eliberat. Autorităţile comuniste n-au renunţat la planurile de eliminare a curajosului preot. În data de 13 octombrie 1984, poliţia politică a înscenat un accident de maşină pentru a-l ucide, dar tentativa a eşuat. Planurile comuniştilor au izbândit în data de 19 octombrie 1984, când maşina preotului a fost oprită de patru angajaţi ai ministerului de interne. Scena, relatată de către şoferul său, scăpat cu viaţă, s-a petrecut la 160 de kilometri de Varşovia. Preotul a fost bătut crunt, torturat, pus în portbagajul maşinii călăilor apoi aruncat în apele Vistulei. Trupul i-a fost găsit câteva zile mai târziu. Autorităţile comuniste n-au putut muşamaliza crima, condamnându-i pe făptaşi sub presiunile sindicaliştilor polonezi şi ale Occidentului.

Înmormântarea părintelui, la care au participat mai mult de 500.000 de persoane, a avut loc în noiembrie 1984. Începând din acel moment mormântul său a devenit loc de pelerinaj, peste 17 milioane de persoane închinându-se acolo până astăzi. Printre ei s-a numărat şi papa Ioan Paul al II-lea (în 1987). Erou naţional, Jerzy Popieluszko a ajuns să simbolizeze şi să întruchipeze în ochii poporului polonez lupta pentru libertate, particularizată în această ţară de aportul consistent al Bisericii catolice. Viaţa şi activitatea sa a inspirat câteva filme, printre care Complotul, în regia lui Agnieszka Holland şi documentarul Popiełuszko de Rafal Wieczynski, în 2009. Numeroase busturi, stele şi plăci comemorative au fost ridicate în memoria sa de către comunităţile catolice, în special cele din Statele Unite şi Polonia. Astăzi, 73 de străzi, precum şi 21 de şcoli îi poartă numele.
Procesul de beatificare, ultima etapă înainte de canonizare, a fost aprobat de Ioan Paul al II-lea în 1997, fiind reluat, în data de 19 decembrie 2009, de Papa Benedict al XVI-lea. Ceremonia de beatificare, desfăşurată în Piaţa Pilsudski din Varşovia, a fost condusă de prefectul Congregaţiei pentru cauza sfinţilor, arhiepiscopul Angelo Amato, alături de 120 de episcopi şi 1400 de preoţi, susţinuţi de participarea a peste 150.000 de credincioşi. Suveranul Pontif a declarat cu această ocazie specială: „Slujirea sa plină de zel şi martirajul său constituie un simbol al victoriei binelui asupra răului. Fie ca exemplul şi mijlocirea sa să hrănească râvna preoţilor şi aprindă dragostea credincioşilor.”

*

Pentru completarea dosarului vă recomandăm volumul îngrijit de Didier Rance, Pologne. Nous voulons Dieu. Témoignages sur la résistance victorieuse des croyants de Pologne à l’époque communiste, apărut la Editura Aide à l’Eglise en Détresse, Paris, 1998.
De asemenea, cititorii francofoni ai revistei Oglindanet pot urmări o emisiune de 52 minute dedicată părintelui Popieluszko de către postul de televiziune kto: http://www.ktotv.com/videos-chretiennes/emissions/nouveautes/la-foi-prise-au-mot-jerzy-popieluszko/00051005

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *