Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

Rusia – Tradiţie în lemn

Rusia – Tradiţie în lemn

Escala noastră este Kiji. Este o insulă la extremitatea de nord a lacului Onega, în Republica Carelia, având lungimea de 7 km şi lăţimea de 500 m. Este înconjurată de alte insule şi insuliţe (circa 5 000), dintre care unele nu măsoară mai mult de 2 metri în diametru, iar altele au până la 35 km lungime. 
Încă de la cucerirea finlandeză, biserica ortodoxă  a construit aici (în 1714) o incintă parohială, constitută din două biserici şi o clopotniţă octogonală, înconjurate de o îngrăditură, totul făcut din lemn. Bijuteria acestui ansamblu unic este biserica Schimbării la Faţă, operă de dulgherie, acoperită de 22 de cupole argintate, formând un fel de piramidă. Biserica Sfânta Fecioară, având 9 cupole, a fost ridicată abia în 1764. Aceste două edificii, în întregime din lemn, ilustrează măiestria tâmplarilor epocii: ei nu au folosit nici un cui, şurub sau vreo piesă metalică.
Un muzeu în aer liber al arhitecturii în lemn a fost fondat de autorităţile sovietice în 1960, iar construcţii provenind din Carelia şi construite după aceeaşi tehnică au fost reasamblate în muzeu, acesta fiind şi cazul capelei Sf.Lazăr, datând din sec.XIV (cea mai veche din Rusia, provenind de la mânăstirea din Muromski ). O moară de vânt(de asemenea, cea mai veche din  Rusia) şi case din lemn se găsesc în apropiere.
Caracterul excepţional al acestui ansamblu monumental l-a făcut să fie înscris  în  patrimoniul  mondial  al  UNESCO  în  1990.

 

Faceţi clic pe imagine pentru expunerea diapozitivelor.

 

 

oglindanet
oglindanet

Latest posts by oglindanet (see all)

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *