Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

Vaticanul şocat de atitudinea poliţiei belgiene

Vaticanul şocat de atitudinea poliţiei belgiene

„Serialul” scandalurilor legate de abuzarea sexuală a copiilor de către mai mulţi preoţi catolici şi-a consumat un nou episod în ziua de joi, 24 iunie 2010. În dimineaţa acestei zile, în jurul orei 11, poliţia belgiană a descins la sediul Arhidiecezei de Mechelen-Brussels, unde se afla în plină desfăşurare întâlnirea lunară a episcopilor din Belgia.

Sub pretextul denunţării unor abuzuri sexuale pe teritoriul Arhidiecezei şi fără alte explicaţii toţi episcopii au fost reţinuţi timp de nouă ore şi interogaţi. În acest interval poliţia a cercetat întregul corp al Arhidiocezei, precum şi Catedrala din Mechelen în căutarea unor documente secrete referitoare la abuzurile comise. Autorităţile au mers până acolo încât, pentru a găsi „documente ascunse”, au perforat mormintele a doi cardinali, foşti arhiepiscopi de Mechelen-Brussels, Jozef Ernest Van Roey şi Leon Joseph Suenens. În plus, poliţia a mai confiscat 500 de documente confidenţiale în Leuven, Belgia, din biroul lui Peter Adriaensses, preşedintele comisiei pentru tratarea abuzurilor sexuale şi a percheziţionat casa fostului arhiepiscop de Bruxelles, Cardinalul Godfried Danneels.

Vaticanul a catalogat comportamentul poliţiştilor drept „deplorabil”. Brutalitatea, ba chiar inutilitatea acţiunilor demarate de autorităţile belgiene transpare cu atât mai puternic cu cât Suveranul Pontif nu a căutat niciodată să muşamalizeze aceste abuzuri cu totul reprobabile, nu s-a opus investigaţiilor autorităţilor, a demarat personal anchete cu privire la acuzaţiile aduse împotriva preoţilor catolici, şi-a cerut scuze şi a exprimat regretul profund pentru faptele respective în numele Bisericii Catolice, s-a întâlnit de mai multe ori cu victimele abuzurilor sau cu familiile acestora.

Redăm mesajul Suveranului Pontif către Arhiepiscopul Andre-Mutien Leonard de Mechelen-Brussels, preşedinte al Conferinţei episcopale belgiene, ca urmare a acţiunilor poliţiei din 24 iunie:

„În acest moment trist, doresc să-mi exprim apropierea specială şi solidaritatea faţă de tine, iubit frate în lucrarea de episcopat şi faţă de toţi episcopii Bisericii din Belgia, pentru modul surprinzător şi deplorabil în care au fost desfăşurate aceste cercetări de la catedrala din Mechelen şi în locul în care episcopatul belgian era adunat într-o sesiune plenară care, printre altele, intenţiona să ia în discuţie chestiunile legate de abuzul asupra minorilor de către unii membri ai clerului. În mai multe ocazii eu însumi am subliniat modul în care aceste chestiuni grave trebuie rezolvate atât de legea civilă, cât şi de cea canonică, respectând natura specifică şi autonomia fiecăreia. În acest context am încredere că justiţia îşi poate continua activitatea pentru a garanta drepturile fundamentale ale persoanelor şi instituţiilor, în acelaşi timp respectând victimele, arătând recunoaştere necondiţionată pentru cei care sunt de acord să colaboreze şi respingând orice întunecă scopul nobil atribuit justiţiei” (surse: www.catholica.ro şi www.vatican.va).

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *