Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

Începutul Postului Mare: săptămâna exerciţiilor spirituale

Începutul Postului Mare: săptămâna exerciţiilor spirituale

Săptămâna aceasta oferă întregii Curii Romane ocazia de a medita asupra vocaţiei preoţeşti şi a se reîmprospăta sufleteşte, în cadrul săptămânii exerciţiilor spirituale din Postul Mare. Cel care va predica meditaţiile zilnice va fi părintele salezian Enrico dal Cavolo, în vârstă de 59 de ani, profesor de literatură creştină antică şi specialist în Părinţii Bisericii. Meditaţiile se vor focaliza asupra învăţăturilor lui Dumnezeu şi ale Bisericii cu privire la statutul preoţesc.

Exerciţiile spirituale (al căror iniţiator este sfântul Ignaţiu de Loyola) au loc în prima săptămâna a Postului Paştelui, în capela Redemptoris Mater din Palatul Apostolic. Exerciţiile sunt structurate în jurul a trei meditaţii, două dimineaţa şi una după-masa, reprezentând o ocazie de „punere în rânduială a vieţii” fiecărui preot şi reconsiderare a dimensiunilor slujirii în Biserică. „Învăţăturile lui Dumnezeu” sunt rezervate celor două meditaţii de dimineaţa, pornind de la textul Scripturii şi urmând etapele vechii metodei a lectio divina: lectio, meditatio, oratio, contemplatio. „Învăţăturile Bisericii” prezintă fragmente din cuvântările papilor şi din anumite documente magisteriale, implicând, de asemenea, contemplarea câtorva modele de slujire întruchipate în viaţa unor preoţi exemplari.


Într-un interviu acordat de părintele dal Cavolo, acesta a explicat care sunt, în opinia sa, motivele scăderii numărului de vocaţii preoţeşti. Astfel, responsabile pentru această criză vocaţională ar fi predominarea unui „materialism neînfrânat”, accentuat de mijloacele media, care conduce la distrugerea oricărei „năzuinţe spirituale”, precum şi ezitarea multor tineri de a-şi asuma „angajamente definitive” (de aici şi criza căsătoriei).

Părintele dal Cavalo a menţionat că remediul pentru această situaţie este o îndoită preocupare: pentru „dimensiunea contemplativă” a vieţii – conturată în rugăciune, sacramente, meditaţii, lectio divina – şi pentru cea educativă, prin care tinerii să înţeleagă profunzimea darului şi slujirii la care sunt chemaţi. În acest mod, vălul înşelător al consumismului poate fi îndepărtat, făcând loc unei fericiri spirituale cu adevărat împlinitoare. (Întregul interviu, conţinând şi informaţii despre modul în care se desfăşoară săptămâna de exerciţii spirituale pe site-ul www.zenit.org).

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *