Un documentar catolic denunţat de călugării de la Muntele Athos
Postul catolic de televiziune din Franţa KTO a difuzat luni,
22 februarie, un documentar despre Muntele Athos, numit Le Mont Athos – La république des moines, care a determinat comunitate de la Athos să protesteze printr-o scrisoare adresată vice-ministrului afacerilor externe al Greciei. În această scrisoare reprezentanţii celor douăzeci de mănăstiri îşi exprimă oficial dezaprobarea faţă de realizarea acestui film, „turnat în condiţii ilegale” şi care ar oferi o imagine falsă despre Muntele Athos. Documentul precizează că M. Philippe Aubert, producătorul filmului, a ascuns faptul că nu a obţinut – în ciuda eforturilor repetate în decursul a cinci ani – autorizaţia de a filma pe Sfântul Munte, trecând cu toate acestea la realizarea acestui documentar în condiţii clandestine.
Dincolo de aceste aspecte, ceea ce a dus în mod special la protestul comunităţii de la Athos a fost faptul că filmul s-a realizat cu asistenţa călugărilor deschişi către Occident de la mânăstirea Esphigmenou (mai multe despre această comunitate, în propria prezentare pe http://www.esphigmenou.com/).
Este bine cunoscută situaţia de la mănăstirea Esphigmenou, a cărei comunitate a intrat, începând cu anii 1970, într-un conflict cu Patriarhatul ecumenic, datorită orientării sale ecumenice şi a relaţiilor strânse cu Biserica Catolică, întrerupând orice legătură spirituală cu restul comunităţii monastice de la Athos. Situaţia s-a deteriorat şi mai mult după anul 2002, când patriarhul Bartolomeu a declarat comunitatea de la Esphigmenou schismatică şi, ca urmare, aceasta a primit un ordin de evacuare a mănăstirii, pe care a refuzat să-l asculte. Patriarhatul ecumenic a înfiinţat, apoi, o nouă comunitate, „legală”, aflată sub jurisdicţia sa.
În ciuda acestor lucruri, documentarul consacră o mare parte comunităţii „ilegale” de la Esphigmenou, obnubilând situaţia reală, susţinând, conform semnatarilor scrisorii, opiniile călugărilor de aici şi „deformând evenimentele într-o manieră cu totul inacceptabilă şi exasperantă.” Astfel, în opinia protestatarilor, departe de a fi o prezentare generală a Muntelui Athos, filmul induce impresia „unei lungi istorii de mişcări secrete şi ilegale, lucruri inacceptabile pentru sfântul nostru loc”. Prin urmare, reprezentanţii mânăstirilor athonite au cerut interzicerea filmului.
La rândul lor, membrii comunităţii recunoscute a mănăstirii Esphigmenou (refugiaţi la Karyes) au publicat o scrisoare prin care denunţă caracterul ilegal şi tendenţios al filmului. (http://www.orthodoxie.com).
Latest posts by oglindanet (see all)
- Lux in tenebris - May 20, 2012
- Două conferinţe despre Origen la Cluj - April 24, 2012
- Lansare de carte – Apocalipsa lui Ioan - April 18, 2012