Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

Penticostalii români aleg grâul de neghină

Penticostalii români aleg grâul de neghină

Răscumpărarea memoriei. Cultul Penticostal în perioada comunistă (Medgidia, Succeed Publishing, xxiv + 437 p.) este titlul unei cărţi scrise de pastorul Vasilică Croitor, care prezintă, în premieră pentru spaţiul confesional evanghelic românesc, relaţiile Bisericii Penticostale din România cu regimul comunist din perioada 1945–1990. Blogul omonim (http://rascumparareamemoriei.wordpress.com), lansat de autor cu mai bine de o lună înainte de apariţia cărţii, a stârnit numeroase curiozităţi şi pasiuni, menţinând interesul cititorilor la cote înalte pe toată perioada premergătoare apariţiei cărţii (primele exemplare au ieşit din tipografie la începutul lui august 2010). Veştile despre lansarea oficială a Răscumpărării (7 septembrie) şi dezbaterile încinse din blogosferă pe marginea ei au făcut ca primul tiraj (1000 exemplare) să se epuizeze în timp record, circa două săptămâni. Pe 12 septembrie, autorul trimitea din nou cartea la tipar.
Dat fiind că în România puţine cărţi de istorie se pot lăuda cu performanţa lucrării amintite e firesc să ne întrebăm ce anume face ca o carte despre comunism să suscite atâta atenţie.
Răspunsul îl regăsim parţial într-una dintre referinţele critice de la începutul cărţii: „Pentru prima dată un autor descrie dintr-o perspectivă amplă modul în care un cult oficial din România, în speţă Cultul Penticostal, a fost controlat şi persecutat de puterea comunistă” (dr. Valeriu Andreiescu). Cartea se deschide cu prezentarea contextului care a dus la instalarea comunismului (cap. 1 „România comunistă”), respectiv recunoaşterea oficială a penticostalismului, persecutat intermitent în anii interbelici (cap. 2 „Păcatul originar”). Autorul expune mijloacele şi instrumentele folosite de partid pentru a  controla cultul (cap. 3 „Un Nou Faraon – Departamentul Cultelor”; cap. 4 „Securitatea”; cap. 5 „Informatorii”) şi exemplifică lucrarea acestora din urmă în cap. 6 („Slugă la doi stăpâni?”), probabil cel mai citit şi comentat din toată cartea.
Cap. 7 („Dizidenţii – un nou tip de samariteni”) analizează fenomenul dizidenţei în rândul penticostalilor români, iar cap. 8 şi 9 („Psalmi de biruinţă”, respectiv „Biruitori până la moarte”) prezintă acţiunile şi personalităţile prin care Biserica Penticostală s-a opus încercărilor statului de a alinia viaţa religioasă a credincioşilor ei la politica oficială. Fără sprijinul unor personalităţi şi organizaţii din Occident (prezentate în cap. 10 „Străinătatea”), probabil rezistenţa penticostalilor din România ar fi avut ecouri mult mai slabe dincolo de graniţele ţării. Din nefericire, în anumite situaţii organizaţii influente din Occident au fost transformate (fără voia lor?) în portavoce ale propagandei comuniste: de ex., vizita lui Billy Graham în 1985, elogiile sale privind libertatea religioasă din România şi albumul vizitei, tipărit ulterior, au fost o bună lovitură de imagine pentru opresivul regim al lui Ceauşescu.
Penultimul capitol demontează cele mai des-întâlnite „Mituri despre inutilitatea deconspirării”, iar capitolul final („Quo vadis?”) este o pledoarie pentru asumarea şi analizarea trecutului şi pentru reformă: morală, instituţională şi spirituală. Trebuie precizat că Vasilică Croitor şi alţi pastori din Comunitatea Regională Penticostală Constanţa au adoptat în 2006 o rezoluţie privind deconspirarea colaboratorilor Securităţii din rândurile pastorilor penticostali şi înfiinţarea unei Comisii care să analizeze fiecare caz în parte. Rezoluţia, propusă Congresului Cultului Penticostal de la Timişoara (nov. 2006) nu a fost adoptată, însă va fi repusă pe agenda următorului Congres, programat pentru 19 nov. 2010.
Dacă propunerile Comunităţii Regionale Penticostale Constanţa vor fi adoptate la nivelul întregului Cult acţiunea va reprezenta un prim pas în reconcilierea Bisericii cu trecutul traumatic din perioada comunistă. Celelalte Biserici vor fi probabil motivate să procedeze la fel, înfiinţând comisii similare de analiză a fenomenului colaboraţionist care le-a marcat existenţa.
La dezbaterea prilejuită de lansarea cărţii, organizată pe 7 septembrie la IICCMER, au vorbit profesorul Ioan Stanomir, istoricii Dorin Dobrincu şi Cristian Vasile, teologii Mihail Neamţu şi John Tipei şi, desigur, autorul. Evenimentul a fost făcut obiectul unor reportaje în mass-media românească (Radio România, Evenimentul Zilei, TVR, Radio Vocea Evangheliei) şi a stârnit numeroase comentarii (pro şi contra) în blogosfera românească.
Dat fiind că a trecut doar o lună şi jumătate de la publicarea cărţii Răscumpărarea memoriei este prea devreme să evaluăm efectele ei asupra spaţiului religios evanghelic românesc. Dintre colaboratorii deconspiraţi unii sunt încă în viaţă şi au început să dea explicaţii cu privire la serviciile făcute Securităţii. Judecând strict după feedback-ul lăsat de cititorii blogului „Răscumpărarea memoriei”, s-ar putea afirma că această carte a stârnit un val de simpatie şi un tsunami de indignare. Când apele tulburate de carte se vor fi liniştit, vom putea relua analiza la rece.

Datele de contact ale editurii:
SC SUCCEED PUBLISHING SRL
Medgidia, str. Independenţei, nr. 5
Jud. Constanţa, 905600
Fax: 0341 815596
Mobil: 0744 623909
http://www.succeed.ro
comenzi@succeed.ro
office@succeed.ro

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *