Pages Menu
Categories Menu

Posted by | 0 comments

Un popor… foarte obosit

Un popor… foarte obosit

Stau de vorbă, la o recepţie, cu un psihiatru francez, care îmi spune, pe un ton confidenţial, că, potrivit observaţiilor lui, optzeci la sută dintre români au probleme mari cu nervii şi ar trebui să se
trateze.
– Vreţi să spuneţi că suntem nebuni?! exclam eu indignat, rănit în orgoliul naţional.
– A, nu e vorba de asta, pur şi simplu sunteţi obosiţi, îmi răspunde el cu diplomaţie. Dar… ştiţi… foarte obosiţi.
Zâmbesc ironic, îl asigur că noi reprezentăm o zonă de stabilitate nu numai politică, ci şi psihică, şi adaug, supralicitând, că la nevoie putem şi exporta sănătate mintală.
Discuţia se încheie aici şi sunt mulţumit că i-am făcut faţă. Dar ideea psihiatrului mă urmăreşte. Îmi aduc aminte că şi eu am sesizat cândva o deosebire între modul nostru de a fi, mereu agitat, şi calmul celor din Europa de Vest sau din Statele Unite. La noi aproape toată lumea strigă şi gesticulează, cuprinsă de surescitare, în timp ce în Occident oamenii se ascultă cu răbdare unii pe alţii, sensibili la argumente.
Da, nu stăm deloc bine cu nervii, dar cum am putea să stăm bine dacă trăim aşa cum trăim? Mă uit la mine, nu neapărat la alţii, şi îmi dau seama că de dimineaţa până seara trăiesc încordat. În autobuz trebuie să mă feresc de hoţii de buzunare. Pe stradă merg cu grijă ca să nu calc într-un canal fără capac şi să nu enervez din greşeală vreun câine vagabond. Iar când sunt la volanul maşinii mele, trebuie să mă dau fulgerător la o parte din calea şoferilor bezmetici.
Acasă, când îmi sună cineva la uşă, mă întreb dacă nu am de-a face cu un escroc. La restaurant, cu friptura în faţă, pun mâna pe furculiţă temător, ca şi cum aş apăsa pe trăgaci la ruleta rusească: a fost sau n-a fost bolnav porcul de trichineloză? La ghişeul la care îmi plătesc impozitele aştept cu emoţie să aflu dacă îmi vine sau nu rândul înainte de terminarea programului.
Trăind aşa, e de mirare că încă nu ne-am pierdut minţile cu totul.

(din Jurnal secret. Dezvăluiri complete, editura Corint, 2010)

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *